‘Wéér een thuiswedstrijd!11!!!111!’ heel voetbalminnend Twitter viel over elkaar heen toen FC Utrecht uit de koker rolde als komende tegenstander van Feyenoord in de strijd om de KNVB-beker.

Ik dacht eerder ‘wéér een Eredivisieclub’ want dat lijkt de laatste tijd echt schering en inslag. Enfin, hebben de klagers gelijk of zijn het gewoon een stel Calimero’s. Ik kopieerde wat statistieken van een website, plakte deze in Excel en liet er wat formules op los. En ongeveer in dezelfde tijd dat de klagers hun tweet hadden opgesteld had ik het antwoord klaar.

Om een nulpunt te bepalen waarvan we gaan rekenen heb ik gekozen om te rekenen vanaf het eerste seizoen dat ik een seizoenkaart had (’88-’89). Dat is een tijdspanne van 30 jaar en lijkt mij wel representatief. In die periode speelde Feyenoord 105 bekerwedstrijden. En die 105 wedstrijden gaan we eens nader bekijken.

Thuisvoordeel

Zoals je in dit figuur kan zien speelde Feyenoord in die periode 46% van zijn wedstrijden in eigen Kuip (48 thuiswedstrijden). In diezelfde periode speelden ze 44 keer uit. Dat is 42% van het aantal wedstrijden.

Het alom gehoorde thuisvoordeel valt dus reuze mee. De wedstrijden op neutraal terrein zijn de bekerfinales én de wedstrijden die (om veiligheidsredenen) in De Kuip werden afgewerkt terwijl het eigenlijk uitwedstrijden zouden moeten zijn (zoals bijvoorbeeld Spakenburg in 1989, Excelsior in 1993), maar daar kozen die clubs in sommige gevallen zelf voor. Het absolute thuisvoordeel over 30 jaar genomen valt dus reuze mee.

Zwaarte tegenstanders

Heb ik dan gelijk dat het erop lijkt dat we alleen maar Eredivisieclubs loten? Van de 105 wedstrijden speelde Feyenoord er de afgelopen dertig jaar maar liefst 72 tegen (op dat moment) Eredivisieclubs. 22 keer was een toenmalige Eerstedivisieclub de tegenstander en slechts elf keer een amateurclub. Met een percentage van 69% is het aantal tegenstanders uit de Eredivisie veel hoger. Kanttekening is dat in de jaren ’90 sommige clubs pas heel laat instroomden. Op een moment dat veel amateurs en eerstedivisieclubs al uitgeschakeld waren.

Als je verder komt in het toernooi is de kans groter dat je een andere club van de traditionele top 3 tegenkomt. In het geval van Feyenoord gebeurde dat maar liefst vijftien keer. Dus van de 105 wedstrijden was 15 keer Ajax of PSV de tegenstander. Maar liefst 14% van alle wedstrijden dus. En 1 op 5 van de wedstrijden tegen Eredivisieclubs in totaal. Ik zou zeggen dat we dus best zware tegenstanders tegen zijn gekomen. 

De laatste vijf seizoenen speelde Feyenoord inderdaad erg veel thuis. Van de 23 wedstrijden sinds 2013 werden er 15 in De Kuip afgewerkt (65%). Dat de tegenstanders voor 80% uit de Eredivisie kwamen verzwijgen we dan maar gemakshalve. Dat maakt de recente bekerwinsten alleen maar mooier.

Gebruikte bron : https://feyenoord.supporters.nl/historie/

 

 

Door Jeroen

Een gedachte over “Peenvogel checkt thuisvoordeel en tegenstanders in de BekerT”

Jouw reactie hier!