De tribune links op de foto lijkt op het eerste gezicht een doodgewone tribune in een willekeurig Engels stadion. Het is echter Leppings Lane end. De tribune op Hillsborough waar op 15 april 1989 96 Liverpool-fans de dood vonden.
Op 15 april 1989 werd de halve finale van de FA Cup gespeeld tussenLiverpool en Nottingham Forest. Het was de tweede wedstrijd in 4 jaar tijdvan Liverpool waarbij dodelijke slachtoffers vielen. De andere was uiteraard het Heizeldrama in 1985.
Door het hooliganisme waren de meeste stadions uitgerust met een stalen hek tussen de tribunes (met veelal staanplaatsen) en het veld. Vanaf 1974 (ook de eerste keer dat er in Nederland, in onze eigen Kuip, op grote schaal vechtpartijen plaatsvonden met Britse fans) deden deze hekken zijn intrede inde Britse stadions. Dit had veel ‘crushes’ tot gevolg, mensen raaktenverdrukt door te volle uitvakken of na een goal.
Hillsborough was in die jaren een stadion dat veel gebruikt werd voor halve finales (die nu nog steeds op neutraal terrein, namelijk Wembleygespeeld worden) van de F.A .Cup.
Een jaar eerder ging de halve finale tussen dezelfde twee ploegen in hetzelfde stadion. Ook toen waren er incidenten door verdrukking en Liverpool had bij de FA geprotesteerd tegen de lokatie voor de halve finale van 1989. Tevergeefs.
Merkwaardig genoeg had de F.A. Nottingham Forest de spionkop tribune gegeven en Liverpool de kleinere Leppings Lane tribune. Dit terwijl Liverpool een grotere aanhang heeft dan Forest. De wedstrijd kwam live op tv en supporters werden geadviseerd 15 minuten voor tijd hun plaats in te nemen. Ook zou er geen kaartverkoop op de dag zelf zijn.
Door wegwerkzaamheden waren veel fans uit het noorden (de Liverpool-fans) vrij laat bij het stadion en de politie was daarvan op de hoogte. Er stonden nog duizenden fans buiten toen het gejuich van de tribunes klonk ter begeleiding van de entree van de elftallen op het veld. De politie vond de situatie buiten zorgwekkend en opende na lang aandringen de deuren die eigenlijk als uitgang dienden. Deze deuren bevatten geen turnstiles dus van enige regulering was geen sprake.
De fans drongen zich een weg naar binnen en betraden de eerste vakken die ze tegenkwamen, en dat waren de vakken recht achter de goal die al propvol zaten. Wat er toen gebeurde staat de meeste mensen nog wel op het netvlies. Om 15:05 kwamen twee fans op het veld die Bruce Grobbelaar (de keeper van Liverpool) waarschuwden wat er gebeurde en om 15:06 werd de wedstrijd gestaakt. De hekken naar het veld bezwijken en het veld stroomt vol met mensen.
Gewonden, bewustelozen en vele doden bevinden zich overal. Terwijl de Liverpoolfans op het veld proberen zoveel mogelijk levens te redden, door onder andere de reclame borden langs het veld te gebruiken als brancard, stelt de politie zich op bij de middenlijn met honden om de hooligans op het veld niet verder te laten komen, en ze de mogelijkheid te geven de Nottingham Forest fans aan de andere kant aan te vallen.. Van de 44 ambulances kwamen er slechts twee in het stadion aan.
Die dag zelf stierven er 94 mensen. Een paar weken later eiste de ramp zijn 95e slachtoffer en een paar jaar na de ramp werd de beademing gestopt van een supporter die sinds de ramp in een comateuze toestand verkeerde.
Na deze ramp werden in Engeland de zogenaamde allseater stadions geintroduceerd hoewel je in de lagere divisies nog steeds staanplaatsen tegenkomt. Het nieuwe stadion van Millwall, The New Den, was het eerste nieuwe stadion dat gebouwd werd volgens de nieuwe richtlijnen (rapport Taylor) met alleen zitplaatsen.
Buiten het stadion is een monument voor de 96 dodelijke slachtoffers. Daar wil ik zaterdag zeker een foto van maken.
Wij zijn hier dinsdag geweest. Het verhaal en de beelden zijn bekend en indrukwekkend. Zoals ook het monument. Wat echter het “probleem” is, is dat deze ramp niets betekend voor Sheffield en Wednesday. Behalve het monument is er niets van te vinden. Ook geen aandenken/memorial in de puma-store van Wednesday.
Justice for the 96: http://www.contrast.org/hillsborough/history/index.htm
Tsja, de club had er natuurlijk weinig mee te maken. Ik wil er nog wel een keer met een wedstrijd naar toe. Het liefst de Steel City Derby maar ja. Er is nog zoveel dat we willen zien he 😉
Ik ben wel benieuwd naar jullie foto’s.