Sheffield Wednesday – Wigan Athletic

En daar gingen we weer, voor de zoveelste keer op de boot naar Engeland. Bakermat van het voetbal en het mooiste land om the beautiful game te kijken. Na York City, Grimsby Town, Rotherham United, Sheffield United, Lincoln City en Scunthorpe United ging de grote Peenvogel-reis voor de tweede keer naar Sheffield.

Dit keer om naar Sheffield Wednesday te gaan kijken. Met maar liefst 32 man/vrouw stapten we op vrijdagavond in Europoort aan boord voor het zoveelste piratenavontuur op zee. En je weet het ‘what happens on the boat, staat een paar dagen later online op www.peenvogel.nl’. Bij de vorige reisjes waren de zestien beschikbare plaatsen zo vergeven dus uitbreiding was noodzakelijk.

Maar waarom 16, of 32 man? Ben ik dan zo’n vakidioot dat ik alleen nog maar binair kan rekenen? Nee, niets van dat. Onze vaste buschauffeur heeft alleen busjes met zestien zitplaatsen (toevallig deze keer een 35-persoonsbus, zal je altijd zien). En de goedkoopste hutten aan boord zijn vierpersoonshutten, dus dan zit je al snel vast aan de tafel van vier. Dat levert plantechnisch nog wel wat hoofdbrekens op want er gingen meer mannen (21) dan vrouwen (11) mee en het is natuurlijk ook weer niet de bedoeling dat het een varende sauna Diana gaat worden.

De 32 deelnemers waren zo gevonden en die hadden allemaal zin om me te vergezellen op mijn queeste om alle 92 voetbalstadions in Engeland te bezoeken waar betaald voetbal gespeeld wordt. Of eigenlijk 116 stadions want toen we bij York, Grimsby en Lincoln op bezoek gingen speelden die clubs op het vijfde niveau wat strikt genomen geen betaald voetbal meer is (maar in de praktijk uiteraard wel).

Enfin, genoeg geneuzel, we stapten aan boord voor een quiz, veel bier en/of cider en twee nachtjes slapen in een claustrofobisch kleine hut. What’s not to like zouden de Engelsen zeggen? En zo is het ook.

shefwed001

Sheffield (U.K.), 29 november 2014. Sheffield Wednesday – Wigan Athletic 2-1. Sky Bet Championship.

32 man, dat zorgde bij de organisatie wel voor wat deo-momentjes.

Het gebruikelijke recept aan boord. Bier, cider en een quiz. De quiz kunt u hier zelf spelen.

Stiekem toch een vraag over The Spice Girls.

Hard werken zo’n quiz.

De dames op de dansvloer.

De heren kijken toe. Nog wel.

“But i would walk 500 miles…..”

Dus.

Wat nou voetbalreisjes zijn voor mannen.

De winnaars.

En als ik me op de dansvloer begeef weet je dat het bedtijd is.

Escort? Nee, een BMW.

In Meadowhall werd er geshopt en ontbeten. Met deze gave stoelen bij een ijssalon.

Na wat shoptijd op naar de pub. Ik had via TwitterT al contact met de pub gehad en een flesje Jenever meegenomen. Als ruil kregen we een lokaal biertje mee.

Het was perfect weer voor deze beergarden die langzamerhand vol liep met fans van Sheffield Wednesday.

Paars bier, hipster.

En hierom hou ik zo van Engeland.

Deze burgervan kwam mij bekend voor, en inderdaad. Zie hier.

Sheffield Wednesday werd oorspronkelijk in 1820 opgericht als een cricketclub onder de naam The Wednesday Cricket Club. Het voetbal diende slechts om de cricketspelers in de wintermaanden bij elkaar en fit te houden. Het voetbalteam was echter veel succesvoller dan het cricketteam en in 1882 werden de twee teams gescheiden en in 1925 werd het cricketteam zelfs opgeheven. Wat overbleef was The Wednesday Football Club totdat in 1929 toen de naam werd veranderd in Sheffield Wednesday Football Club zoals de club nu nog steeds heet.

Hillsborough werd pas in 1899 gebouwd en voor die tijd speelde Sheffield Wednesday o.a. op Bramall Lane, het stadion van stadgenoot en rivaal Sheffield United. Bramall Lane (waar we in 2013 geweest zijn) is het oudste stadion ter wereld waar nog steeds professioneel voetbal wordt gespeeld. Sheffield FC (de oudste club ter wereld en nu spelend als amateurclub) speelde er van 1862 tot aan 1875 en daarna speelde stadgenoot Sheffield Wednesday er tot 1888. In 1889 werd Sheffield United opgericht om het stadion een vaste bespeler te geven en zo werd Bramall Lane de thuishaven van Sheffield United en kreeg Sheffield Wednesday een eigen stadion, Hillsborough.

Sheffield was in die tijd beroemd om zijn staalindustrie. De wedstrijd tussen United en Wednesday heet dan ook de ‘Steel City Derby’. Eigenlijk werden alle teams uit Sheffield ‘Blades’ genoemd als ze buiten Sheffield speelden en Wednesday vond dat zij als oudere club het alleenrecht hadden op de bijnaam. In 1907 verscheen een cartoon in de krant voor de wedstrijd tussen beide clubs waarbij Wednesday als een uil werd afgebeeld (hun stadion ligt in de wijk Owlerton) en United als zwaarden (Blades). En dat is sindsdien altijd zo gebleven. De bijnaam van Sheffield Wednesday is dan ook ‘The Owls’.

Het eerste stadion op de plaats van het huidige werd in 1899 gebouwd in een toentertijd dunbevolkt deel van Sheffield, Owlerton genaamd. Tot 1914 werd het stadion dan ook Owlerton Stadium genoemd. Daarna werd de wijk Hillsborough uitgebreid, zodat het stadion erin kwam te liggen. Vanaf dat moment prijkt de naam Hillsborough op de voorkant. Dit dient tevens ter voorkoming van verwarring met het nabije Owlerton Stadium, dat een windhondenrenbaan is.

Voor het stadion staat het monument ter nagedachtenis van de 96 slachtoffers die hier in 1989 vielen. Lees dat hele verhaal hier.

Supporters van clubs van over de hele wereld bewijzen hier hun respect. Wij ook. Met een shawl uit de jaren ’80.

Turnstile fetish.

32 kaartjes, we kregen er vier gratis van de ticketoffice.

Engeland geldt als de bakermat van het voetbal. Meer specifiek is Sheffield de bakermat van het voetbal. Met Sheffield FC heeft de stad de oudste club ter wereld binnen haar stadsgrenzen (overigens is Notts County de oudste club ter wereld die nog steeds professioneel voetbal speelt, Sheffield FC zijn amateurs) ook het oudste nog in gebruik zijnde voetbalstadion staat in Sheffield. En veel van de regels van het moderne voetbal vonden zijn oorsprong in de stad van staal.

Op 24 oktober 1857 richtten Nathaniel Creswick en William Prest Sheffield FC op. Dit duo maakte ook de regels op hoe het spel gespeeld werd, de zogenaamde Sheffield rules. Voor de oprichting van de Football Association (in 1863) werd er overal met verschillende spelregels gespeeld.

De eerste ‘voetbal’ wedstrijd vond plaats in 1794 toen een wedstrijdje ‘voetbal’ tussen twee grote groepen mannen uit Sheffield en Norton werd gespeeld. Het zogenaamde ‘mob football’ De wedstrijd duurde drie dagen. Niet ongewoon voor die tijd en ondanks een flink aantal gewonden viel er geen dode tijdens deze wedstrijd.

Rond 1850 speelde iedere school zijn wedstrijdjes volgens hun eigen regels. De universiteit van Cambridge probeerde uniforme regels te krijgen maar dat plan mislukte. Totdat de heren Creswick en Prest met de Sheffield regels kwamen. Ook teams uit Londen speelden met hun eigen regels maar lange tijd waren de Sheffield Rules dé regels van het moderne voetbalspel. Een van de regels in Sheffield was bijvoorbeeld dat er geen buitenspel was. Ook mochten spelers van de tegenpartij geduwd worden. De regels van Australian football lijken nog steeds erg veel op de eerste regels uit Sheffield. Verder werden er corners en inworpen bedacht en werd het ‘fair catch’ principe afgeschaft (de bal vangen met je handen). Wat resulteerde in de eerste kopballen.

In 1882 verenigden de vier bestaande nationale bonden zich onder de reeds bestaande noemer Football Association en werd 1 set regels geïntroduceerd die op enkele uitzonderingen na tot op de dag van vandaag nog steeds gehanteerd worden.

Toen in 1888 de Football League werd opgericht was Sheffield Wednesday niet een van de founding members. Dat ondanks dat alle 12 clubs waarmee voor het eerst in competitievorm voetbal werd gespeeld uit het noorden of de midlands kwamen. De 12 clubs die bekend zijn als de oprichters van Football League zijn Accrington (niet Accrington Stanley), Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton, Notts County, Preston North End, Stoke (hernoemd naar Stoke City in 1926), West Bromwich Albion en Wolverhampton Wanderers.

Wachten op de rest.

Bijna 20.000 uiltjes onderweg naar hun vak. Uiteraard vlak voor tijd. Want er moeten ook pints gedronken worden.

Sheffield won de meeste prijzen in haar bestaan in het begin van de vorige eeuw. De club werd vier keer landskampioen (1903, 1904, 1929, en 1930) en won 3 keer de FA Cup. Deze prestigieuze prijs wonnen The Owls in 1896, 1907 en 1935. Pas in 1991 werd er weer een prijs gewonnen. Toen won de club de League Cup.

De bekende gable van de Schotse architect Archibald Leitch die een aantal beroemde stadions ontwierp.

Pukka pie.

Sheffield met Glenn Loovens en Royston Drenthe in de basis.

Loovens is de captain.

He ate all the pies!

Veel tempo in de wedstrijd. Een van de betere die we in Engeland zagen.

0-1 voor Wigan. Hét moment van glorie van Wigan Athletic ligt slechts een jaar achter ons. Op 11 mei 2013 versloeg Wigan Athletic het favoriete Manchester City met 1-0 in de finale om de FA Cup. Drie dagen later degradeerde de club uit de premier league door van Arsenal te verliezen. In 1995 speelde Wigan nog op het laatste niveau van de Engelse betaald voetbal pyramide. David Whelan (eigenaar van JJB sports, een winkel die je steeds vaker in Nederland ziet) nam de club over en na een aantal promoties kwam de club in 2005 voor het eerst uit in de premier league. Bekendste Nederlander ooit bij Wigan is Arjan de Zeeuw, hij werd in 2007 zelfs verkozen tot speler van de eeuw (wat eigenlijk typisch is want hij begon er pas in 1999 te spelen). Wigan is van oudsher meer een rugbystad dan een voetbalstad. De Wigan Warriors werden in hun historie al 20 maal kampioen.

Vlak na de goal van Wigan is het alweer gelijk. Door Stevie May.

Kick and rush.

Drenthe!

De winnende goal was een curieuze. Van paal naar paal schijnt de bal de lijn gepasseerd te zijn geweest. Ik zag het niet in ieder geval.

Weer Stevie May.

Eindelijk wint Sheffield weer eens. We waren hun Lucky charms deze wedstrijd. Dat liet de pub ook via Twitter aan mij weten.

Dag Hillsborough. Schitterend stadion.

Terug op de boot bleek perencider in trek.

Net als de dansvloer die hoe later het werd hoe meer bevolkt werd door vreemde vogels. Een kerel in spijkerbroek, doorschijnend shirt en hakken. Een man in coltrui met witte paardrijbroek en bijbehorende laarzen. En de nodige Engelse prinsesjes en chavs. En uiteraard onze eigen dames. Die er glitterend uitzagen.

De reisleider was overigens op. Die lag op tijd in zijn mandje. Het was weer een mooie trip.

In februari gaan we weer. Mocht je mee willen reageer dan hieronder.

 

10 gedachte over “Sheffield Wednesday – Wigan Athletic”
  1. Whoop whoop!! Leuk verslag 🙂
    Wat een heerlijk weekend! Een goede reisleider, een groep gezellige mensen, een voetbalwedstrijd en een cider (of 2…) Wat heeft een mens nog meer nodig!? Bedankt!

  2. Mijn eerste peenvogeltrip, ook al was het een last-minute boeking, was er een met
    humor, gezellige mensen en af en toe wat drank maar heb het heel erg naar mijn zin gehad! Ben er graag weer bij in februari!

  3. Geweldige trip en verslag.
    Overigens heb ik op de football league show zondagochtend gezien dat het een zuiver doelpunt was. Minimaal 3 mm over de lijn.

Jouw reactie hier!