Ik ben geen voorstander van de play-offs in Nederland als het gaat om tickets voor Europees voetbal. Voor de degradatie-duels vind ik het ook een oneerlijk systeem, gewoon de laatste drie clubs laten degraderen en klaar. Een voordeel van play-offs is wel dat er lekker lang doorgevoetbald wordt. Zo ook bij onze Zuiderburen waar Koninklijke Racing Club Mechelen en Verbroedering Geel-Meerhout samen uitvochten wie er volgend seizoen in de tweede klasse gaat spelen.
Tijdens de play-offs was er al een hoop gedoe met clubs die hun forfait gaven zoals KSV Oudenaarde zodat Geel Meerhout in de vorige ronde helemaal niet aan hoefde te treden. Oudenaarde had haar spelers al op vakantie gestuurd en kon dus onmogelijk aantreden. Daardoor zullen ze in principe degraderen naar de Derde Klasse maar de club gaat dit juridisch aanvechten. Alleen in België zullen we maar zeggen. KRC Mechelen schakelde eerste Deinze uit en daarna Patro Eisden Maasmechelen. Die hadden dus wel al een aantal wedstrijden in de benen.
De heenwedstrijd bij Geel-Meerhout was in 3-0 geëindigd en de terugwedstrijd zou dus een hele klus worden voor Racing. De pot was op zondagmiddag en het werd wel weer eens tijd voor een wedstrijdje. En zo geschiedde. Met Kees ging ik voor de tweede keer in het jaar op pad naar Mechelen. Op een uurtje vanaf Kees zijn huis. Andere verstekelingen waren René en Niels.
Mechelen (Bel.). 2 juni 2013. KRC Mechelen – Verbroedering Geel-Meerhout 1-1. Play offs.
De auto stond nog niet op zijn handrem of we hadden al een paar ‘stillen’ om ons heen. Waar we vandaan kwamen, wat we kwamen doen en of we ons konden identificeren. Drie van de vier hadden een ID bij zich. De vierde man moest zijn naam en woonplaats op een video inspreken waarna meneer agent bij mij kwam vragen wat zijn naam en woonplaats was. Met de mededeling dat we zowel bij het binnen- als bij het buitenrijden van Mechelen gefilmd worden konden we onze eigen weg gaan.
Mooie mural.
Fraaie poort.
Huh? Wat staat daar nu?
Racing ’till you die. Ook al wordt je 199 jaar! Betalen zal je.
Wij gingen op zoek naar een kroeg.
In de achtertuin van de kroeg bleken we niet de enige Nederlanders te zijn. Racing heeft banden met Dordrecht dus er waren ook wat Schapenkoppen. Voor de rest waren er veel mensen die naar aanleiding van ons accent wilden weten waar we vandaan kwamen. Blijkbaar was dat heel interessant om te weten.
3 bier en een mazout.
De hoofdingang is wel een plaatje.
Dat vraagteken zei alles, promotie of niet? Koninklijke Racing Club Mechelen is een oudje. Opgericht in 1904, en spelend met stamnummer 24, is het een van de oudere clubs in Belgie. Stadgenoot KV Mechelen heeft overigens stamnummer 25. Dit seizoen eindigde KRC Mechelen als tweede in de derde klasse achter kampioen VV Hoogstraten waar we in het begin van het seizoen waren.
De club kende een nogal tumultueus verleden. In 1958 zakte Racing terug naar Tweede Klasse en, twee seizoenen later, in 1960 viel de club zelfs terug naar Derde Klasse. Gedurende de rest van de jaren 60 ging de club op en neer tussen Tweede en Derde klasse. In 1988 keerde de club terug op het hoogste niveau en speelde zelfs good-old Ben Wijnstekers nog voor Racing. In 2010 degradeerde de club naar de Vierde klasse. Een absoluut dieptepunt in het bestaan van de club. En nu na drie jaar zouden ze zomaar weer eens terug kunnen zijn in de Tweede Klasse. Een prestatie van formaat als het zou lukken maar dan moest er wel een 3-0 achterstand uit de eerste wedstrijd weggepoetst moeten worden.
Een van de mooiste sta-tribunes die ik ken. Met de flat als ‘skybox avant la lettre’ op de achtergrond.
Hoofdtribune van het stadion dat in 1923 geopend werd.
Aan de andere lange zijde de fans van Verbroedering Geel.
Bij de opkomst van de elftallen namen de fans van Geel een voorschot op de aanstaande promotie. Uiteraard schalde ’the final countdown’ uit de speakers.
In 1924 sloot FC Verbroedering Geel zich aan bij de Belgische Voetbalbond en kreeg stamnummer 395. In 2007 promoveerde de club naar de Tweede Klasse en na flink wat geharrewar met de voetbalclub Namen en een ten onrechte verkregen licentie (volgens Namen) degradeerde de club in april 2008 naar de Derde Klasse. De degradatie opgeteld met een flinke schuld zorgde ervoor dat de club in 2008 ophield met te bestaan.
In 1924 werd in Meerhout-Centrum een voetbalclub opgericht, FC Meerhout Sport. De club sloot in 1927 aan bij de Belgische Voetbalbond en kreeg stamnummer 893 toegekend. In 1934 werd FC Hand In Hand Meerhout (fantastische clubnaam voor ons Feyenoorders) opgericht op de wijk Berg. De club bleef de volgende decennia deze naam voeren, al was ze officieel bij de Belgische Voetbalbond ingeschreven als Hand In Hand Weversberg-Meerhout.
Meerhout Sport kreeg in 1952 de koninklijke titel, en heette voortaan KFC Meerhout Sport. In 1966 gingen beide clubs uiteindelijk samen. De fusieclub werd FC Verbroedering Meerhout gedoopt en speelde verder met stamnummer 2169 van Hand In Hand. In 2008 was er sprake van een fusie met Verbroedering Geel, dat in financiële problemen zat. Tot een fusie kwam het niet, maar een aantal bestuursleden stapten over, en de naam van de club werd Verbroedering Geel-Meerhout. Een blauwe kleur werd toegevoegd aan de uitrusting en de ploeg werkt voortaan zijn thuiswedstrijden af in het Leunenstadion, de thuisbasis van het voormalige Verbroedering Geel. Twee jaar later, op 2 mei 2010 dwong de club de promotie naar Derde Klasse af. Dit soort verhalen bestaan echt alleen bij onze Zuiderburen. Op een gegeven moment zijn alle fusies op en speelt er 1 club uit Vlaanderen tegen 1 club uit Wallonie als het zo doorgaat.
Jongen in een Feyenoord-shirt. Klaar voor een pitch-invasion.
De wedstrijd was niet al te best. Voor een club waarvoor het ‘do or die’ was bleef een echte stormloop uit.
Racing bleek een echte cultclub. Buiten Engeland zag ik zelden zo veel mensen in polo’s van Fred Perry als bij RCM.
En uit een corner scoort VGM. Nu moesten er vijf goals gemaakt worden door de thuisploeg, een schier onmogelijke missie gezien het spelbeeld. Er werden nauwelijks kansen afgedwongen.
In de rust even een kiekje gemaakt van onze tribune.
Na rust valt dan toch de gelijkmaker. En niet veel later werd er een goal afgekeurd. De tijd tikte in het nadeel van Racing Mechelen.
En als er dan fans van VGM het veld opkomen laat een reactie niet lang op zich wachten.
Rookbom op het veld en de kleine muurtjes zijn een makkelijk te nemen horde.
De Mobiele Eenheid stond paraat.
Na een rustpauze van 10 minuten met onverstaanbare aankondigingen ging de wedstrijd verder.
Maar wilden sommige supporters een veldbestorming wel nog een keer proberen.
Het laatste fluitsignaal. 1-1 en Geel promoveert.
Juichende spelers en fans op de achtergrond. Een treurende speler van Racing op zijn knieën en een oprukkend M.E. peleton.
In het stadion bleef men lang wachten op wat er komen ging. Wij gingen op weg naar onze auto.
Maar dat bleek niet zo eenvoudig. De auto stond bij het tankstation tien meter achter deze linie. Omlopen luidde het devies.
Omdat jullie zo aandringen.
En wat is een bezoek aan België zonder een friet stoofvlees?
Mooie dag uitgekozen. Dit blijft toch een van de mooiste stadions in de Benelux.
Mooie bak inderdaad. Union speelde deze dag ook thuis voor een goed gevuld stadion. Die foto’s zijn ook niet te versmaden. Daar moet ik volgend seizoen heen. Net als Lyra.
Ha, mooi avontuur weer!
Heeft er bij KRC Mechelen nog iemand Geel gekregen?
Bij Meerhout is het hout nooit op.
De buren van racing heten Yellow-Red, daar is het iedere week bal met kaarten 🙂