Een andere club die ik met een schuin oog volg in Engeland zijn de Queens Park Rangers. Het speeltje van Formule 1 tyconen Bernie Ecclestone en Flavio Briatore komt door deze twee figuren weinig sympathiek over. Zeker ook omdat de familie van Lakshmi Mittal (nummer 8 op de lijst van rijkste mensen ter wereld) voor slechts 200.000 pond een percentage aandelen in de club kocht en direct zijn schoonzoon voorzitter maakte van de club. Zo gaat dat in het moderne voetbal.
Momenteel is de Indiase zakenman Ishan Saksena voorzitter van QPR Holdings Limited en de schoonzoon van Mittal, Amit Bhatia, is gepromoveerd tot vice-voorzitter van deze holding die gevestigd is op de Maagdeneilanden. De Italiaan Gianni Paladini die in Engeland zijn fortuin maakte door nachtclubs is voorzitter van de voetbalclub zelf door een 30% investering in een in Monaco gevestigde onderneming. Een gemiddelde gangsterfilm is er niets bij. Alle investeringen sinds 2007 ten spijt kon QPR de verwachting nooit waarmaken want de Premier League werd niet gehaald.
Toen wij begin 2009 op Loftus Road waren (het 16e stadion waar QPR zijn thuiswedstrijden in afwerkt, een record in Engeland) was QPR een middenmoter en ook vorig seizoen werd de gewenste sprong naar de Premier League niet gemaakt. (Klik op bovenstaand foto voor het verslag).
Dit jaar heeft het er alle schijn van dat buurman Chelsea volgend seizoen wel op bezoek komt. Samen met Norwich City (die vorige seizoen naar The Championship promoveerden en voor een tweede promotie op rij gaan) voert QPR de ranglijst aan. Als ze de Premier League weten te halen dan levert dat de club een slordige 80 miljoen. Money makes the world go round, en zeker op Loftus Road.
Mooi is dat: de broer van Mittal, Pramod, kocht ook ooit een club, maar was blij dat hij daar ruim 2 jaar later vanaf kon. Quizvraag: welke club was dat?
In dat stadion ben ik nog geweest met Feyenoord. CSKA Sofia. Opgezocht op google hoor.
[…] Dat stukje van Peenvogel bracht mij bij een nieuwe trend in het Europese voetbal. Of althans zo lijkt het. West Europeanen, of in dit geval Nederlanders, die in Oost Europa, of in dit geval Bulgarije, gaan lopen ballen. Voor geld uiteraard, niet omdat de stadions vol zitten met lekkere, hete wijven die ook nog weten wat buitenspel en obstructie is. Waar díe stadions staan is overigens nog steeds een groot raadsel, maar dat terzijde. […]