De stofwolken van de instortende twintowers waren nauwelijks opgetrokken en gezeten voor de televisie maakte ik me grote zorgen. Niet om het uitbreken van de derde wereldoorlog, ben je mal. Nee, ik maakte me zorgen of ik twee weken later wel naar Praag zou kunnen vliegen om Feyenoord te zien spelen in de Champions League. Op zich een bezoek aan een psychiater waard.
Normaal gesproken ben ik een softie. Situaties waarbij dieren of kinderen betrokken zijn bezorgen me doorgaans een brok in de keel. Maar om een of andere reden lukte me dat niet bij 9/11. Waarschijnlijk omdat het er op televisie zo onwerkelijk uitzag, omdat het onwerkelijk wás.
Ook de UEFA deed die dag niets, sterker nog diezelfde avond werd er gewoon afgetrapt in de Champions League. Liverpool en Arsenal speelden hun wedstrijden. De wedstrijd van Feyenoord, die voor de woensdag gepland stond, werd verplaatst naar 10 oktober. Eindelijk waren de bobo’s in Zwitserland wakker geworden.
Het was niet de eerste keer dat de UEFA kritiek kreeg als het gaat om ethische kwesties en het zal ook niet de laatste keer zijn. Maar de FIFA en UEFA staan hier niet alleen in. De KNVB liet FC Twente doodleuk aftrappen in De Kuip een dag nadat de halve binnenstad van Enschede verwoest was.
Het is de spagaat waarin clubs, bonden en eigenaars zich bevinden als er iets op het landelijke of mondiale toneel afspeelt. In de huidige crisis in de Oekraïne weten clubs niet hoe snel ze de banden met Russische eigenaars en geldschieters moeten verbreken. Net zoals er altijd commentaar zal zijn op clubs met Sjeiks uit discutabele landen als eigenaar.
Een wijze les voor Feyenoord om nooit met zulke figuren in zee te gaan. Dan maar geen Champions League. Ook al keek ik daar in 2001 zo naar uit.