In mei schreef ik een stukje over wat mijn seizoenskaarten door de jaren heen gekost hebben. Doordat we op schandelijke wijze uit de beker vlogen tegen Go Ahead Eagles komt het aantal wedstrijden dat je op je seizoenskaart kunt bezoeken dit seizoen op 19 uit (17 competitiewedstrijden, de oefenpot aan het begin van het seizoen en de voorronde Champions League tegen Besiktas). De eerste thuiswedstrijd in het bekertoernooi zit er dus niet meer bij. De gemiddelde prijs per wedstrijd is nu dus 275/19 = 14,50 euro per wedstrijd.

Vandaag staat er op de website van de BBC hun jaarlijkse onderzoek naar wat een wedstrijd in Engeland nu helemaal kost. Het hele onderzoek staat hier en de conclusies zijn best bizar. In Engeland zijn de levenskosten sinds 2011 met 6,8% gestegen, de prijs voor het bezoeken van een voetbalwedstrijd is met 13% gestegen sinds 2011. Niet gek dat steeds meer mensen het niet meer kunnen betalen.

Bij onze laatste Peenvogeltrip naar Scunthorpe United eerder dit jaar zagen we het weer. Een kaartje voor een staanplaats achter het doel kostte maar liefst 18 pond. Met de huidige koers ongeveer 22,50. Voor een wedstrijd op het vierde niveau van Engeland.

Een onderzoek

Nu heb ik niet eens de goedkoopste seizoenskaart in De Kuip maar het leek mij wel leuk om eens te kijken hoeveel van de 92 clubs in het betaalde voetbal qua seizoenskaart nou goedkoper zijn dan Feyenoord. Misschien niet (meer) de allerbeste club in Europa, maar toch zeker ook geen kleine club. Die 275 euro is met de koers van vandaag 220 pond. Daar gaan we voor een niet-wetenschappelijk noch onderbouwd onderzoek.

Premier League

In het paradepaartje van het Engelse voetbal komt alleen Manchester City nog in de buurt. Die vragen 299 pond voor hun goedkoopste kaart. Het duurste kaartje voor een thuiswedstrijd van Arsenal (97 pond) is zowat de helft van mijn seizoenskaart.

Score 0/20

The Championship

Mooie competitie met een paar prachtclubs erin zoals Leeds, Nottingham en Millwall. De duurste SCC vind je bij voor 480 pond bij Bournemouth. De goedkoopste is bij Charlton Athletic met 150 pond, op de voet gevolgd door Blackpool met iets meer dan 195 pond.

Score 2/24

League One

Je zou verwachten dat hoe lager we op de pyramide komen hoe meer clubs onder de ‘Feyenoord-streep’ zouden moeten komen. Maar is dat ook zo? Van de 24 clubs in League One komen Bradford City en Fleetwood Town onder de 220 pond. Een jaarkaart bij Leyton Orient kost exact hetzelfde als in De Kuip. Maar laten we geen spelbreker zijn. Deze tellen we ook mee.

Score 3/24

League Two

Morecambe, Dagenham & Redbridge, Hartlepool United en Accrington Stanley vallen onder de 220 pond norm. Maar we hebben het hier over het vierde niveau van Engeland hé. Met spitsen en verdedigers die met 10 kilo overgewicht gewoon mee kunnen komen.

Verdediger van Luton Town, niet bepaald afgetraind tijdens ons bezoek laatst.

Score 4/24

Conclusie: bij slechts 9 van de 92 clubs is de seizoenskaart goedkoper dan mijn (niet eens allergoedkoopste) seizoenskaart bij Feyenoord. Nu liggen de lonen in Engeland vaak wel iets hoger, maar de working class (die van oudsher naar het stadion ging) heeft het niet breed. Je struikelt over het aantal poundlands en Bargain Booze in Engeland en de werkeloosheid is er ook enorm.

En dan vinden ze het gek dat er tweewekelijks 1000 Engelsen bij clubs als Dortmund gaan kijken. Hoe graag ik ook naar Engeland ga, ik snap de afkeer van sommige van de Engelsen zelf wel. Het is er gewoon schandalig duur. En dan is ons programmaboekje ook nog eens gratis. Dat er niks instaat is een ander verhaal.

Update : de immer scherpe Joris van Doing the 116 merkt op dat je in de lagere divisies meer wedstrijden ziet (19 competitiewedstrijden in The Premier League en 23 competitiewedstrijden in de divisies daaronder ten opzichte van de 17 competitiewedstrijden in Nederland) maar nog is het verschil enorm groot in mijn ogen. De gemiddelde prijs per wedstrijd zal bij Feyenoord nog steeds lager liggen dan bij heel veel clubs in de lagere divisies in Engeland.

Door Jeroen

Een gedachte over “De prijs van Engels voetbal in vergelijking met Feyenoord”
  1. Een verhaal naar mijn hart. Edoch, er is een heel simpele manier om dit op te lossen.
    1 keer met zijn allen afspreken om, laten we zeggen, 2 maanden niet meer naar de desbetreffende clubs/wedstrijden te gaan. Ik ben er van overtuigd dat de lonen voor de spelers drastisch gaan zakken en navrant de entree prijzen ook.

Jouw reactie hier!