K. Lyra TSV – Spouwen-Mopertingen

Iemand schreef ‘Eerst Lyra zien en dan sterven’, nu zijn de snelwegen in België niet echt fantastisch maar voor aanvang van deze trip was ik gewoon van plan heelhuids huiswaarts te keren. Wat er bedoeld werd was het feit dat het oude stadionnetje in Lier geen heel lang leven meer beschoren is. Het oude stadion werd gebouwd in 1912 en moet binnenkort plaatsmaken voor nieuwe bebouwing.

Er worden na deze wedstrijd nog 5 wedstrijden in het stadionnetje gespeeld en daarna is het klaar. Gezien het programma van Feyenoord was dit de enige kans om Lyra nog eens te vinken. De vorige poging ongeveer een jaar geleden werd afgeblazen vanwege gladde wegen rondom Antwerpen. Niet veel later volgde ook de afgelasting van die desbetreffende wedstrijd en bleven wij gewoon lekker thuis.

Ons geliefde Feyenoord verloor op zaterdagavond smadelijk van Ado en dus was de zondag vrij voor een groundhop, om de zinnen te verzetten zeg maar. We waren niet de enige groundhoppers. Ik kwam Anton uit Wageningen tegen en Bas die ik via TwitterT ken. Voor de rest ook een aantal Britten die zaterdagavond nog op de Bosuil waren.

Lyra speelt de komende drie jaar zijn thuismatchen op de terreinen van SK Berlaar op zo’n 7 kilometer van Lier. Het bestuur van beide clubs sloot daarover een overeenkomst. Lyra wil op termijn nog altijd een nieuw stadion bouwen aan de Hoge Velden maar gaat nu groundsharen met hun verre buurman.

Als je aan voetbal in Lier denkt, dan kom je al snel uit bij Lierse SK (waar we afgelopen december nog waren). In 1972, na een succesvolle Europese campagne waarin Lierse SK o.a. Leeds United en PSV uitschakelde ging de voetbalafdeling van stadsgenoot en oude rivaal TSV Lyra op in Lierse SK.

Bijgevolg werd in april 1972 de club hernoemd naar K. Lierse SV (Koninklijke Lierse Sportvereniging). In de praktijk was er van een fusie weinig sprake, men bleef in geel-zwarte kleuren in het Herman Vanderpoortenstadion spelen onder het stamnummer 30 van Lierse met spelers die ook de jaren ervoor voor Lierse speelden. Een harde kern van Lyra-leden aanvaardde dit niet, waardoor twee maanden later Lyra heropgericht werd onder de naam Lyra TSV. Tien jaar later, op 4 mei 1982 nam Lierse weer zijn oude naam, K. Lierse SK, aan.

De nieuwe club met de naam Lyra TSV werd (her)opgericht in 1972, maar raakte wel het oude stamnummer (52) kwijt en moest helemaal onderaan de Belgische voetballadder beginnen. Het stadionnetje aan de Mechelsesteenweg kon 6000 toeschouwers herbergen waarvan het meerendeel staanplaatsen zijn. Nog zes wedstrijden dus, waaronder deze tegen Spouwen-Mopertingen.

lyraspouwen001

Lier (Bel.), 26 januari 2014. K. Lyra TSV – Spouwen-Mopertingen 1-0. 4e klasse C.

Lyra

De bouwers kunnen niet wachten tot het allerlaatse fluitsignaal in mei. Ironisch genoeg is de laatste wedstrijd tegen Hades. De Griekse god van de onderwereld.

Lyra (2)

In Engeland zouden we smullen van zo’n tribune. Hier ook.

Lyra (3)

Lyra (4)

Lyra (5)

De kroeg naast het stadion is ook niet meer.

Lyra (6)

Lyra (7)

Lyra (8)

In iedereen schuilt een Stuart Roy Clarke

Lyra (9)

Lyra (10)

De oude hoofdtribune. Schitterend.

Lyra (11)

Lyra (12)

Echt mooi. Kan niet anders zeggen. Hier kijkt men al een eeuw voetbal.

Lyra (13)

De eerste tribune dateert uit 1912, was 40 meter lang en 5 meter hoog en telde 5.000 staanplaatsen. Deze eerste tribune werd in (1921) afgebroken, om plaats te maken voor een nieuwe tribune. De tribune had een betonnen skelet, houten dak en bevatte 1.000 zitplaatsen. In 1932 onderging het stadion een grondige uitbreiding, waarbij de huidige staantribune achter een van de doelen werd gebouwd. Daarnaast werd de tribune uit 1921 aan beide kanten uitgebreid. In 1977 en 1992 vonden enkele grondige renovatie’s plaats.

Lyra (14)

De bouwkranen staan al klaar.

Lyra (15)

Lyra (16)

Wat een pareltje die tribune.

Lyra (17)

Met nummer 6 Harrie Gommans bij de gasten. Ooit een groot talent. Speelde o.a. bij Excelsior, Roda JC en Vitesse. Slijt nu zijn dagen in de vierde klasse C in België.

Lyra (18)

Spouwen-Mopertingen is een fusieclub. Uiteraard is het een fusieclub zoals zoveel Belgische clubs. De club komt uit de Bilzerse deelgemeenten Mopertingen en Grote-Spouwen. De club is aangesloten bij de KBVB met stamnummer 5775 en heeft geel, blauw en wit als kleuren. De huidige club ontstond in 2002 uit de fusie van Rapid Spouwen (uit 1954) en Golden Stars Mopertingen (uit 1967). De eerste ploeg speelt op in Mopertingen, de jeugdploegen in Mopertingen en Spouwen, en zo is iedereen tevreden.

Lyra (19)

0-0 bij rust. Veel inzet maar weinig overleg op het veld.

Lyra (20) Lyra (21)

Lyra (22)

De 1-0 met op de achtergrond een tribune (nou ja) zoals je ze vaak in België ziet. Achter de goal een gebouw waar je bier kon drinken. Eten zat er vandaag niet in want de mevrouw die dat verzorgde was ziek,

Lyra (23)

Nog een laatste foto van het stadion. Nog vijf wedstrijden te gaan. Ga voordat het te laat is.

Lyra (24)

En omdat er geen eten in de kantine was namen wij ons toevlucht in de naastgelegen snackbar. Voor een friet met stoofvlees.

Jouw reactie hier!