Wembley. Het meest beroemde stadion ter wereld. In zowel het oude als het nieuwe was ik wel eens geweest met een rondleiding. Van een wedstrijd kwam het tot dusver nog niet doordat Feyenoord niet zoals wij gehoopt hadden de finale van de Champions League in 2011 haalde (in 2013 krijgen we weer een kans).
Toen we in oktober vorig jaar York aandeden begon het Wembley-vuurtje te smeulen. Sympathieke club én we kwamen in het programma-boekje en zodoende bleef ik York het hele seizoen volgen via de website van de BBC en livescore. Ik bleek niet de enige te zijn want medereizigers van die trip deden hetzelfde en tijdens onze trip naar Grimsby Town zeiden we tegen elkaar, wat als York Wembley haalt, gaan we dan?
Het antwoord bleek ja te zijn. York City rekende af met Luton Town in de halve finales en na wat mailtjes heen en weer met Phil van York City besloten we alvast de eurotunnel te boeken. Phil zei dat kaartjes geen probleem zouden moeten zijn omdat de finale om de FA Tropht normaliter tussen de 20- en 30.000 toeschouwers op de been brengt. Een retourtje Eurotunnel was 70 euro en voor mei hadden we toch nog geen wedstrijd in de planning staan. Kaartjes waren 30 pond en konden telefonisch besteld worden via York City. Met het versturen van de kaartjes ging het wat moeizamer en na wat heen- en weer-gemail werd afgesproken dat we ze gewoon bij de ticketoffice op Wembley op konden halen.
Op zaterdagochtend stond ik om zes uur bij Menno voor de deur. Daarna haalden we Warren op en Kees in Numansdorp. Op naar Frankrijk.
Londen (U.K.). 12 mei 2012. Newport County AFC – York City FC 0-2. FA Trophy finale
Na twee en een half uur rijden kwamen we aan bij de Eurotunnel. We waren op tijd dus we konden een trein eerder nemen.
Vanaf Folkestone was het iets meer dan anderhalf uur rijden naar Stanmore, het einde van de Jubilee line en tien minuutjes vanaf Wembley.
Die lui bij de tube bleken ware oplichters te zijn. Je kon geen andere retourtjes kopen dan een volledige dagkaart voor de zones 1-6 voor maar liefst 8,40 pond. Bijna net zo duur als de treintunnel die ons 17,50 euro p.p. kostte.
Even de toerist uithangen.
Vanaf de kroeg gezien hadden we dit uitzicht. Niet slecht.
De jongens aan het bier, ik aan het fris. De Feyenoord-shirts zorgden voor nogal wat aanspraak. Een aantal mensen geloofden niet dat wij deze ochtend vanuit Nederland vertrokken waren voor deze finale.
En Bobby Moore zag dat het goed was.
Buitenbar en daar waren de Newport County fans in de meerderheid.
De FA Trophy is een knock-out competitie voor semi-professionele ploegen. De competitie is gestart in 1969 om een cup-competitie te voorzien (en de kans om op Wembley te spelen) voor teams die, omdat ze hun spelers betaalden, niet meer mee mochten doen in de FA Amateurcup. Clubs uit de volgende competities mogen hier aan meedoen: Football Conference, Southern League, Isthmian League en de Northern Premier League.
York City had in de eerste ronde een replay nodig tegen Solihull Moors (thuis 2-2, uit 0-3) daarna speelden ze tegen Salisbury City, Ebbsfleet United en Grimsby Town. In de halve finale wonnen ze in de eerste wedstrijd met 1-0 van Luton Town terwijl ze meer dan een uur tegen 9 man speelden. Die wedstrijd gingen ze onder boe-geroep het veld af want het publiek vond dat ze het al in de eerste leg hadden moeten beslissen want Luton-uit, da’s altijd lastig.
Twee seizoenen geleden liep de wedstrijd tussen Luton en York namelijk gigantisch uit de hand. York City won op Kenilworth road de halve finale van de play-offs van de Conference en uren na de wedstrijd was het onrustig in de straten rondom het stadion. De spelers van York zagen geen andere uitweg door het uitvak in te vluchten toen de supporters van Luton het veld bestormden. In de halve finale van de FA Trophy van dit seizoen bracht Luton vlak voor rust de spanning in de tweestrijd terug, maar een gelijkmaker in de 90e minuut zorgde ervoor dat York voor de derde keer in vier jaar naar het nieuwe Wembley mocht. In 2009 verloren ze in de finale om de FA Trophy van Stevenage en in 2010 de promotie-wedstrijd voor een terugkeer naar de Football League van Oxford.
Bobby en Bobbies.
Onder ons vak had je de Euro’96 bar met speciaal voor ons een leuke foto. Niet dat wij daar wakker van lagen, dat toernooi deden er toch geen Feyenoorders mee dus who cares.
A pie and a pint voor ongeveer 10 euro. Wembley is echt schrikbarend duur. Ook in het stadion veel aanspraak op de Feyenoord-shirts en een uitnodiging om binnenkort bij Leyton Orient te komen kijken. Dat gaan we zeker doen.
Veel Engelsen vroegen nog wat we van het komende EK verwachten. Een kleine uitleg dat Feyenoorders en Oranje niet echt samengaan en het werd ze duidelijk.
Newport County uit Wales had een iets eenvoudigere weg naar Wembley met achtereenvolgens Forest Green Rovers, Worksop Town, Carshalton Athletic, Northwich Victoria en een dubbele ontmoeting met Wealdstone FC.
Het voor ons vrij onbekende Newport County uit Wales heeft een roemruchte geschiedenis. De club werd in 1912 opgericht (en tijdens hun 100ste verjaardag staan ze dus op Wembley) en was een van de founding members bij de oprichting van de Third Division in 1920. Het absolute gloriemoment was in 1980 toen ze de Welsh Cup wonnen. Deze winnaar van deze competitie mocht meedoen aan de Europacup 2 en tegenwoordig mag de winnaar meedoen in de Europaleague. Tot 1995 mochten zelfs Engelse clubs meedoen die dicht bij de grens van Wales lagen maar als ze wonnen mochten ze niet Europa in als vertegenwoordiger van Wales. Eigenlijk een vreemde situatie, de club speelt in de Engelse competitie maar doet mee om een beker in Wales.
Dat vonden ze in Wales zelf blijkbaar ook want van 1996 tot 2011 mochten clubs die in de Engelse Football Leagues speelden niet meer meedoen om de Welsh Cup (Swansea City, Cardiff City, Newport County, Wrexham, Colwyn Bay en Merthyr Town).
Dat besluit is vorig jaar alwaar teruggedraaid maar alleen Newport, Wrexham en Merthyr Town zijn daarop in gegaan. Terug naar 1980. De club mocht dus Europa in en kwam tot de kwartfinale waar ze werden uitgeschakeld door Carl Zeiss Jena. In 1989 ging de club failliet en hield op te bestaan en werd snel weer heropgericht. Dat had wel als gevolg dat ze helemaal onderaan de voetballadder moesten beginnen.
Ze moesten ook verplicht in Gloucestershire spelen in het stadje Moreton-in-Marsh. Daar komt ook de bijnaam ‘The Exiles” (de bannelingen) vandaan. Vanaf 1989 begon een gestage opmars richting de plek waar Newport vandaan kwam toen ze ophielden te bestaan, de Conference (Blue Square Premier) League. In seizoen 2010-2011 was het eindelijk zover, Met 103 punten, 28 meer dan de nummer 2, waren ze terug op het niveau waar ze opgehouden waren te bestaan.
Newport County bleek dit seizoen een ware angstgegner te zijn voor York City. In Wales verloren The Minstermen met 2-1 en een paar weken later op Bootham Crescent werd 1-1 gelijkgespeeld. Bijkomend voordeel voor Newport was dat York zich plaatste voor de play-offs en twee zware wedstrijden tegen Mansfield Town erop had zitten (thuis 1-1, uit 0-1 na verlenging) waardoor York zich plaatste voor de finales van de play-offs die 8 dagen na deze finale op hetzelfde Wembley plaats zouden gaan vinden. Een veel belangrijkere wedstrijd voor The Minstermen want winst betekend promotie naar The Football League.
Nog negen tellen en we gaan beginnen.
Het hoogste toeschouwersaantal ooit bij deze trofee was in 2007 toen 53,262 man afkwamen op Kidderminster Harriers tegen Stevenage Borough. De eerste finale in het nieuwe Wembley stadion trok waarschijnlijk een hele boel mensen die het stadion van binnen wilden zien. Deze finale was de 100ste wedstrijd op het nieuwe Wembley.
Voor de wedstrijd werden de volksliederen van Wales en Engeland gedraaid.
Hij scoorde eerder dit seizoen op Bootham Crescent een mooie omhaal waar wij getuige van waren. In deze wedstrijd zou hij nauwelijks een voet aan de grond krijgen.
De wedstrijd was niet hoogstaand. Veel gedraaf met de bal, lange ballen naar voren en hoog in de pot voor het doel. Veel fysieke duels en dus weinig voetbal.
In de tiende minuut kreeg Newport een niet te missen kans, alleen op het doel af schoot de speler hem slapjes in de handen van de keeper. Dit tot vreugde van de York aanhang.
Nogmaals….toerist.
Deze man hadden we eerder dit seizoen in York ontmoet. Hij had ons verhaal gelezen in het programma-boekje en gaf ons toen een sjaal. In de rust zag ik hem lopen en knoopten we weer een praatje met hem aan. Een erg vriendelijke kerel.
De trofee die uitgereikt wordt, zou eigenlijk gebruikt worden voor een internationale competitie tussen Engeland, Canada en de VS die echter nooit werd ingevoerd en werd in 1905 geschonken door Ernest Cochrane.
Hier scoort Matty Blair de 1-0. De foto hieronder is een detail ervan.
Mattie Blair is de zoon van Andy Blair die deze maand precies 30 jaar terug deel uitmaakte van het team van Aston Villa dat in onze eigen Kuip de Europacup 1 won. Zijn vader zat tijdens de FA Trophy finale in het gips omdat hij tijdens de gelijkmaker in de allerlaatste seconde van zijn zoon op Kenilworth road in de halve finale zijn middenvoetsbeentje brak bij het juichen. Alleen in Engeland zullen we maar zeggen.
Niet veel later was de wedstrijd beslist. Eindelijk een mooie aanval die bij de tweede paal alleen maar binnengelopen hoefde te worden. De cup zou naar York gaan.
Duidelijke cijfers.
20.000 man voor twee clubs die ongeveer 3000 man gemiddeld trekken is niet slecht. Ongeveer 8000 fans uit York.
Afgelopen, York City wint de FA Trophy en de fans leven al naar de play-off finale de week erna. Die wedstrijd is stukken belangrijker en dat merkte je wel een beetje aan de beleving.
Bij een vol Wembley worden de verkeersstromen gereguleerd. Nu liepen we in een keer door naar de metro.
Is die metro nou zo klein? De auto stond nog steeds veilig en wel op de private parking en na getankt te hebben zetten we koers naar de trein in Folkestone. Maar niet voordat we de Tesco in Folkestone bezocht hadden.
Vijf dozen cider, pies, irn bru. Een echt Engels dieet. Rond kwart voor een was Kees thuis en een uurtje later lag ik om mijn bed. Het was weer een memorabele trip. Next stop?
23 gedachte over “Newport County AFC – York City FC”
Reacties zijn gesloten.
Next stop: Olympic Stadium London!!!
Next stop : Met feyenoord Europa in???
Bedankt voor het veilig heen en weer brengen en de organisatie.
Het was mooooooi.
next stop : anywhere with peenvogel travel b.v.
Nice!
smaken best goed die MAGNERS
Mooi, dan hebben we altijd een reden om weer snel terug naar het eiland te moeten met de auto 😉
Hi guys,
On behalf of York City, thanks for coming!
Phil (YCFC)
inderdaad! die magners smaken héél goed.
Nu nog (minimaal) 1x naar de mooiste club van de UK en omstreken STEVENAGE !!
Daar moeten we inderdaad ook nog een keer naar toe. Waar komt je voorkeur voor Stevenage vandaan?
Na de winst in the conference in 1996 niet mogen promoveren naar the league. Zeg dus maar uit onrecht. Heb ooit vrijwilligers werk gedaan met gehandicapte in o.a Royston. Kwam met de trein altijd langs Stevenage.
Gevolgen ga elk seizoen tussen de 5 en 10 per jaar (inclusief uit wedstrijden).
Was erbij fa throphy final tegen kidderminster met de rust kansloos 2-0 achter roep ik we gaan winnen met 3-2 en ja hoor 88 minuut 3-2.
Huilen van gelukl toen eindelijk de niet meer verwachten promotie (inmiddels grote clubs als Luton Down, Oxford en Cambridge zitnie enz ook in the conference) in 2010 als nog kwam.
Jaar erop met dezelfde spelers naar de play off finals in Manchester (was al blij geweest als we er in waren gebleven) echter we winnen de play offs dus weer promotie. Na afloop blijkt iets te hard in me handen geklapt te hebben het bloed staat in me handen.
Dit seizoen in de first division een directe degradatie verwacht maar weer de play off gehaald (met dezelfde spelers).Hierin na 2 wedstrijden met 1-0 verloren van Sheffield united. Voor komend seizoen gaan de meesten echter weg dus dat wordt en hele nieuwe ploeg opbouwen. In 2008 ook vader geworden van een zoon Steven vernoemd naar. Kort om nu 46 maar Stevenage till i die
Mooi om te lezen Eddy. Als we plannen maken om een keer naar Stevenage te gaan dan weet ik wel wie ik vraag om mee te gaan dus 🙂 Jij kent er de weg (en de pubs?). Ik weet niet of er komend seizoen veel trips naar de U.K. in zitten. Feyenoord (in Europa) gaat voor natuurlijk.
Ik weet de weg. Ben zelf wel iemand van het low budget omdat het mij om het voetbal gaat liever 10 x voor € 100,- dan 2 x voor € 500.
Drink zelf ook geen alcohol rook niet en ben vegetarier. Je zou dus kunnen zeggen dat ik niet zo gezellig ben, maar als we hebben gewonnen merk je daar niet veel van ha ha.
Stevenage fc heeft zelf ook een pub/club waar het voor en na de wedstrijd heel gezellig is.
Heb zelf ook geen auto maar rij wel ook wel eens mee met een fan uit Alphen aan de rijn. Verder gaat milot reizen in Rotterdam op veel zaterdagen voor € 53,50 retour met de bus naar London moet je wel weer de zelfde avond terug.
Vanaf London king cross of finsbury park met de trein naar Stevenage is een half uur.
Ook altijd leuk in London brentford of Leyton orient uit.
Brentford ben ik al geweest maar Leyton Orient staat hoog op het lijstje om komend seizoen te bezoeken. Ik hou de fixtures in de gaten en als Leyton vs Stevenage goed uitkomt dan kunnen we wel wat gaan plannen en laat ik het je weten. Lijkt me leuk Eddy!
Op maandag 18 juni worden de fixtures bekend. In elk geval begint de competitie op 18 augustus ik probeer ook altijd naar de eerste wedstrijd van het seizoen te gaan als we 18 augustus beginnen met 1 thuis wedstrijd ga ik zeker.
Ik vind het idee van Leyton super leuk maar ik kan ook niet altijd, kort om voor mij geldt ook als het goed uitkomt.
Nou heb ik niks met feyenoord maar een andere hobby van mij is langafstandslopen zo liep deze oude maand vorige jaar nog de marathon van Rotterdam onder de 3 uur en dit jaar de City pier city halve marathon onder de 1 uur 20.
Ik loop dus ook nog al wat wedstrijden in het weekend en dan is het geen Engeland.
Ik ben laatst begonnen met een poging tot hardlopen. Maar mijn eerste poging om iets rond de 10 KM te lopen heb ik moeten bekopen met een enorme spierpijn hahaha…..
Voor ons zijn die fixtures die op 20 juli bekend gemaakt worden belangrijk. Tegen wie spelen we in de voorronde CL. Maar ik zit de 18e ook klaar voor eventuele alternatieven als de Europese uitwedstrijden niet uitkomen. Athene lijkt mij leuk maar de vluchten zijn nu al superduur in die periode. Het moet wel een beetje leuk blijven. Sandra en ik gaan allebei en om nou een enorm bedrag uit te geven om drie dagen met Feyenoord weg te gaan of een UK tripje en een vakantie dan weet ik het wel.
Het programma van Stevenage is bekend we beginnen 18 augustus thuis tegen (belinda?) Carlisle dinsdag 21 augustus is het gelijk de Leyon Orient(express) uit.
Thuis wedstrijden op 1 september Shrewsbury en 29 september Bury(zonder Shrews). Ik ben zelf vanplan alle hier genoemde thuis wedstrijden te gaan en NIET naar de uit wedstrijd tegen. Leyton. Ook na september zal ik vast nog wel veel wedstrijden bezoeken maar daar heb ik nu nog geen zekerheid over. Voor het volledige programma kun je kijken op de site van stevenage FC.
It’s it’s STEVENAGE !!
Da’s het mooie van fixture-day hé, gelijk het plannen van tripjes.
Jazeker, zonder voetbal kom ik ooit niet in het buitenland, dus al je dan al weer maanden nergens bent geweest en je clubje niet heb kunnen bezoeken is het echt hopen om de eerste wedstrijd thuis te spelen.
I will follow Stevenage Boro
Dan is het des te mooier als ze de eerste wedstrijd thuis spelen nietwaar.
Geboekt via Milot reizen (dus met de bus heen en weer). Op 18 augustus 1 september en 29 september.
You know why
Stevenage till i die
18 augustus gaan er in elk geval nog 2 Nederlanders met de (milot)Bus richting London en daarna door naar Stevenage FC.
Het wordt dus weer erg gezellig.
Klinkt goed. Feyenoord speelt die avond dus ik kan niet mee 😉